tel 06 29 311 928
empty
home   /   logopedie  /   problemen_met
Vorige Volgende

Articulatie

Wanneer je klanken niet goed uitspreekt ben je minder goed te verstaan. Het kan zijn dat je binnensmonds spreekt, met je tong tussen de tanden, slappe mondspieren hebt of klanken vervangt voor andere klanken. 

Bij jonge kinderen is het normaal dat ze de ene klank voor de andere klank vervangen, naarmate ze ouder worden zullen steeds meer klanken zich gaan ontwikkelen. Wanneer ze ongeveer 3;6-4;0 jaar zijn zullen de meeste klanken te horen zijn in de spraak. Ze moeten vanaf ongeveer 3;6 jaar verstaanbaar zijn voor vreemden. Het kan zijn dat je al eerder merkt dat je kind onverstaanbaar of slecht verstaanbaar spreekt en dat er geen nieuwe klanken bij komen. Soms wordt je kind gefrustreerd, boos of verdrietig als hij of zij niet wordt verstaan. Er kan dan sprake zijn van een articulatiestoornis of fonologische stoornis. Het is verstandig contact op te nemen met een logopedist. Zij kan je kind helpen de klanken te gaan ontwikkelen en beter te worden verstaan.

Wanneer je binnensmonds spreekt of slappe mondspieren hebt, ben je niet goed te verstaan. Het kan vervelend zijn als je vaak moet herhalen wat je al een keer zei. Ook als je volwassen bent kun je een spraakprobleem hebben. 
Als je vragen hebt over je kind zijn spraak of over je eigen spraak, neem gerust contact op met de logopediepraktijk.

De logopedist:
  • adviseert jou hoe om te gaan en hoe te reageren op de spraak van je kind;
  • doet luisteroefeningen met je kind om de verschillen tussen spraakklanken goed waar te leren nemen;
  • geeft gerichte mondmotorische oefeningen;
  • geeft articulatietraining afgestemd op jou of je kind;
  • leert jou of je kind het geleerde in de dagelijkse praktijk toe te passen.

 

Aanmelden