tel 06 29 311 928
empty
home   /   logopedie  /   problemen_met
Volgende

Spraakafzien

Wanneer je slechthorend, plotsdoof of laatdoof bent, ben je aangewezen op andere manieren van communiceren of heb je ondersteunende communicatie nodig. Een van de opties is om te leren spraakafzien. 

We noemen het spraakafzien omdat het meer is dan alleen liplezen. Spraakafzien wil zeggen: informatie halen uit de bewegingen van lippen, kaak, tong, mimiek, houding en gebaren van de spreker als ondersteuning van het gesproken woord en de context waarin de communicatie plaatsvindt. Al deze informatie draagt bij aan het proces van onderscheiden, herkennen en interpreteren van klankpatronen in de spraak. 

Spraakafzien  leren is niet gemakkelijk, maar je zult merken dat wanneer je spraakafzien onder de knie krijgt en inzet in communicatieve situaties dat het je wel degelijk kan ondersteunen om de ander beter te ‘verstaan’. 

De cursus spraakafzien wordt meestal individueel gegeven, waarbij er wekelijks één contactuur is in onze praktijk. Thuis ga je aan de slag met wat je geleerd hebt in de bijeenkomst.

Je kunt terecht bij:
 

Aanmelden