tel 06 29 311 928
empty
home   /   logopedie  /   methodes
Vorige Volgende

Hodson en Paden

Hodson & Paden is een behandelmethode voor (zeer) jonge kinderen. 
Op basis van een articulatieonderzoek zal je logopedist kijken naar welke klanken en klankcontrasten belangrijk zijn om te gaan ontwikkelen. Ze zal hiervoor een plan opstellen, dit noemen we een cyclus. De lengte van de cyclus is afhankelijk van hoeveel klanken er geoefend moeten worden. Aan het eind van de cyclus wordt het articulatieonderzoek opnieuw afgenomen en stelt je logopedist een nieuwe cyclus op. Je kunt bij de eerste cyclus soms al wat verbetering horen, maar de meeste kinderen laten de eerste vooruitgang horen bij de tweede cyclus. Hoeveel cyclussen er nodig zijn bij jouw kind, is afhankelijk van hoe snel hij zich ontwikkelt. 
Tijdens de therapie zal je kind ervaren dat er meer of andere regels zijn dan alleen degene die hij zelf gebruikt. De klanken worden gebruikt als middel om de regels te ontdekken.
 

  • Elke week staat één klank centraal.
  • Je kind krijgt een filmpje mee (bijv. via whatsapp) waarin je logopedist een aantal woorden uitspreekt waarin de klank centraal staat. Die woorden noemen we luisterwoorden. Je kind mag het filmpje minimaal een keer per dag kijken (vaker mag ook).
  • Er zullen een aantal oefenwoorden worden gezocht die je kind kan uitspreken met die klank. Zo kan je kind in zijn mond voelen hoe het moet. Als er geen woorden zijn die lukken, dan zijn er geen oefenwoorden. Het is belangrijk dat je niet de foute woorden oefent maar juist de goede woorden, omdat je de nieuwe (klank)regel wilt versterken. De oefenwoorden mag je thuis ook oefenen.
  • Elke klank heeft een klankgebaar. Het gebaar zet je in bij de klank en de oefenwoorden. 
  • Bij elke klank wordt de letter ook bekeken. Je kunt je vinger over de letter laten gaan en gelijktijdig de klank zeggen.


Aanmelden